Αμφίπολη ή Η πολιτική σύληση ενός αρχαιολογικού μνημείου

sfigga2

Καπηλεία (ουσ.): θηλυκό

1. η αισχροκερδής εκμετάλλευση εμπορευμάτων
2. η ιδιοτελής εκμετάλλευση ευγενών πόθων

Η ανακάλυψη του τάφου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης αποτελεί, αναμφισβήτητα, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στο χώρο της Αρχαιολογίας επί ελληνικού εδάφους. Η σπουδαιότητα, ωστόσο, των αρχαιολογικών ευρημάτων φαίνεται πως “πνίγεται” εν μέσω μιας απίστευτης παραφιλολογίας.

Μέρες τώρα, παρακολουθεί κανείς εκτεταμένα ρεπορτάζ αλλά και μια πλούσια αρθρογραφία γύρω από το θέμα. Από τη μια, οι εμπεριστατωμένες γνώμες των ειδικών και από την άλλη, οι ευσεβείς πόθοι των παντός είδους “ειδημόνων”, που πρόθυμα σπεύδουν να καταθέσουν τη δική τους άποψη ή θεωρία γύρω από το ποιος είναι θαμμένος στο μνημείο ή εάν ο χώρος έχει συληθεί ή όχι.

Μοιραία, η λανθασμένη υπερπροβολή της είδησης οδήγησε σε έναν ιδιότυπο κορεσμό: η δίψα του Μέσου για περισσότερα στοιχεία υποβάθμισε την ποιοτική σπουδαιότητα του θέματος, δίνοντας ταυτόχρονη έμφαση στην ποσότητα. Αυτό ήταν και το γεγονός που οδήγησε την επικεφαλής των ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη, να εκδώσει μια ιδιαίτερα οργισμένη ανακοίνωση αναφορικά με το τι λέγεται και τι διαρρέει στον Τύπο αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην Αμφίπολη. Στον απόηχο αυτής της ανακοίνωσης και η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά ότι “ακούω μόνον ό,τι μου λέει η κα Περιστέρη για τα ευρήματά της”.

Όμως ο Έλληνας αρέσκεται πολύ στην σεναριολογία και την κλειδαρότρυπα. Του αρέσουν τα σενάρια και, κυρίως, του αρέσει η προβολή. Η ανθρώπινη περιέργεια γεννά μια ιδιότυπη δίψα για περισσότερες πληροφορίες, ακόμη περισσότερα δεδομένα. Και η επαλήθευσή τους; Λίγο ενδιαφέρει. “Σημασία έχει η ποσότητα”, ήταν το τσιτάτο που χρησιμοποίησε -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- η πλειονότητα των Μ.Μ.Ε..

Δυστυχώς, η καπηλεία και η σύληση του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη έχουν ήδη συντελεστεί: πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπήκε “μπροστάρης” σε αυτή την πολιτική καπήλευση. Φωτογραφίες με τις Σφίγγες, πόζα αριστερά, γωνία δεξιά. Και ακολούθησαν οι “άμισθοι σύμβουλοι επικοινωνίας” του Υπουργείου Πολιτισμού που διέρρεαν και εξακολουθούν να διαρρέουν σε τακτική βάση φωτογραφικό υλικό στα Μέσα, ακόμη και μη διασταυρωμένες πληροφορίες αναφορικά με το τι πραγματικά συμβαίνει στο λόφο Καστά.

Ειλικρινά, λίγο ενδιαφέρει η παραφιλολογία σχετικά με το εάν το μνημείο είναι εν τέλει ελληνικό, μακεδονικό ή ρωμαϊκό. Είναι, σε κάθε περίπτωση, οικουμενικό, γιατί αναδεικνύει το μεγαλείο ενός πολιτισμού και η σπουδαιότητά του είναι πολύ σημαντική, για να γίνεται απλώς αντικείμενο πολιτικής και δη μικροκομματικής καπήλευσης. Το αντιλήφθηκε, όψιμα δυστυχώς, και το Μέγαρο Μαξίμου, εξ' ου και η αναδίπλωση του πρωθυπουργού.

Είτε πρόκειται για την Ρωξάνη, είτε πρόκειται για τον Κάσσανδρο ή κάποιον άλλο στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου είτε ακόμη και για τον ίδιο τον στρατηλάτη, δεν θα πρέπει να κολλάει κανείς με τόσο επιμονή στο θέμα του προσώπου: τα ευρήματα είναι, πραγματικά, σπουδαία και σίγουρα θα ρίξουν άπλετο φως σε πτυχές της Ιστορίας την περίοδο μετά το 323 π.Χ. (έτος θανάτου του Αλεξάνδρου) που έως τώρα βρίσκονταν στο σκοτάδι.

Συμβουλή των ημερών: προσέχετε τι διαβάζετε και κυρίως τι αφομοιώνετε...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *