Pony: ένα ελληνικό αυτοκίνητο και μια ιστορία με αίσιο τέλος

09s16citroenpony1-thumb-large

«Μάταιόν εστι παρά θεών αιτείσθαι ά τις εαυτώ χορηγήσαι ικανός εστί». (Επίκουρος, 341-270 π.Χ., αρχαίος φιλόσοφος)

Η αναγγελία της είδησης διά στόματος του υφυπουργού Ανάπτυξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ότι το θρυλικό Pony, το αυτοκίνητο που έμελλε να γίνει το πιο επιτυχημένο ελληνικό αυτοκίνητο στην ιστορία (πωλήθηκαν πάνω από 30.000 κομμάτια με εξαγωγές σε 14 χώρες), ξαναβγαίνει στους δρόμους δείχνει ότι στη χώρα αυτή αρχίζουν να αχνοφαίνονται κάποια πρώτα σημάδια αισιοδοξίας.

Η ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε., το ελληνικό πολυκλαδικό πολύ-τεχνολογικό κέντρο εργαστηριακών ελέγχων και πιστοποίησης βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων άναψε τη Δευτέρα το «πράσινο φως», υπογράφοντας τη διαδικασία έγκρισης τύπου για το Pony.

Λίγη ιστορία…

 • Το 1960, η NAMCO παρουσίασε την CHRYSLER στην Ελλάδα με τη δημιουργία κοινοπραξίας και κατασκεύασαν το όχημα FARMOBIL®.
 • Το 1973, ιδρύθηκε το NAMCO MINI PLANT στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ελλάδα.
 • Το 1981, με τη συνεργασία τριών μεγάλων γαλλικών τραπεζών, η NAMCO κέρδισε την άδεια να ιδρύσει μια «μεγάλη» αυτοκινητοβιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης και γραμμής παραγωγής κινητήρων.  Το σχέδιο εξαιτίας μη βιώσιμων πολιτικών εμποδίων, απέτυχε να ολοκληρωθεί.
 • Το 1982,  η NAMCO μαζί με την CITROËN ξεκίνησαν την πρώτη ξένη αυτοκινητοβιομηχανία στην Κίνα.
 • Το 1983, μια μεγάλη και επιτυχής συνεργασία με την CITROËN στο Ιράν με την ίδρυση της SAIPA  βοηθώντας τις εργασιακές σχέσεις μέχρι σήμερα για την παραγωγή του PONY® και του STALLION®.
 • Το 1984, πραγματοποιήθηκαν μεγάλες εξαγωγές στην ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ.
 • Το 1985, ο Ελληνικός Στρατός, δημόσιες επιχειρήσεις, κλπ. εφοδιάστηκαν με PONY® από την NAMCO Hellas.
 • Το 1993, μεγάλες παραγγελίες των οχημάτων NAMCO εξήχθησαν στις ΗΠΑ με τη συνεργασία της FORD.
 • Από το 1994 μέχρι σήμερα, συνεργαζόμαστε με την TATA Ινδίας.
 • Το 1995, το PONY® παρουσιάστηκε στην Ινδία, σαν το ορθολογιστικό αυτοκίνητο, πολύ χαμηλού κόστους και εξέπληξε την ΤΑΤΑ, και την MAHINDRA & MAHINDRA δημιουργώντας το έδαφος για πιο οικονομικά οχήματα που κατασκευάζονται τοπικά.
 • Το 2006 η κατασκευή ενός πρωτοτύπου PONY® - TOYOTA  με κινητήρα Yaris.
 • Το 2009 η κατασκευή ενός πρωτοτύπου PONY®- HYUNDAI με κινητήρα Verna.
 • Το 2012 ξεκίνησε η μελέτη της νέα ορθολογιστικής πλατφόρμας για το STALLION.
 • Το 2013 το PONY® 513,  η 5η γενιά πρωτοτύπου παρουσιάζεται.
 • Το 2013 η NAMCO HELLAS ΑΕ απέκτησε το ISO 9001:2008 για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την συναρμολόγηση οχημάτων.

Η 5η γενιά Pony

ponis-thumb-large

Το μοντέλο 513, ένα μοντέλο που θυμίζει τόσο τζιπ όσο και όχημα pick up έχει όλα τα χαρακτηριστικά του παλιού κλασικού Pony σε επίπεδο design, αλλά σε επίπεδο τεχνολογίας ακολουθεί όλα τα σύγχρονα πρότυπα των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών

Στόχος της εταιρείας πλέον είναι η ημερήσια παραγωγή να ανέρχεται σε 24 κομμάτια και το κόστος του αυτοκινήτου να κυμαίνεται γύρω στα 7.000 ευρώ. Το δε κόστος των ανταλλακτικών θα είναι, όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος της εταιρείας, υποπολλαπλάσιο σε σύγκριση με τα κόστη που εμφανίζουν τα αντίστοιχα ανταλλακτικά άλλων εταιρειών, καθιστώντας το Pony ιδιαίτερα προσιτό. Ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως η αδειοδότηση του Pony εκτιμάται πως θα φέρει περισσότερες από 400 νέες θέσεις εργασίας.

Σε μια Ελλάδα, όπου οι πολίτες της είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να τη βλέπουν να μην παράγει απολύτως τίποτα, μια εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, η Namco Hellas, αψηφώντας τα διάφορα μικροκομματικά και πολιτικά προσκόμματα, αδιαφορώντας για το κλίμα μιζέριας, που διάφοροι κύκλοι προσπαθούσαν – και με απόλυτη πολλές φορές επιτυχία – να καλλιεργήσουν, έδειξε το δρόμο που πρέπει να ακολουθεί στο εξής το ελληνικό επιχειρείν: εξωστρέφεια, καινοτομία και δημιουργικότητα. Και όλα αυτά με το πείσμα και κυρίως το μεράκι ενός επιχειρηματία, του Πέτρου Κοντογούρη, ο οποίος δεν δέχτηκε ποτέ να ακούσει την παραφιλολογία περί «βαθιάς κρίσης». Πάλεψε με σκληρή γραφειοκρατία, με τον άδικο «Λεβιάθαν» που θέλει την χώρα καθηλωμένη. Και τα κατάφερε… Και μέσα από αυτό μάς διδάσκει: μήπως ήρθε η ώρα να πιστέψουμε όλοι μας πραγματικά στις δυνάμεις μας; Μήπως ήρθε η ώρα να παράγουμε;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *