Πολιτικό Matrix στο νήμα της διαπραγμάτευσης

samarastsipras34

«Déjà vu…», η φράση του Νίο στο Matrix. Κάπου το έχω ξαναζήσει όλο αυτό… Και ευτυχώς η ανθρώπινη μνήμη παραμένει στην εποχή μας ευχή και κατάρα.

Πολλές φορές οι δημοσιογράφοι καλούνται να διαβάσουν πίσω από τις λέξεις τα όσα σημαντικά και «κοσμογονικά» συντελούνται σε επίπεδο πολιτικών ειδήσεων. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις απόλυτης τρέλας, ιδίως όταν κανείς αναφέρεται στην πολιτική εν καιρώ διαπραγμάτευσης.

Η πολιτική είναι αδιαμφισβήτητα η Τέχνη του Εφικτού: τι γίνεται, όμως, όταν οι θέσεις κομμάτων αλλάζουν σαν τα χρώματα του χαμαιλέοντα; Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τοποθέτηση τη Δευτέρα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), όπου ανερυθρίαστα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει μια συμφωνία με τους εταίρους, ιδίως εάν αυτή προβλέπει νέους φόρους (!) για τον λαό. Παύση…

Σε τι διαφέρει ο Σαμαράς του 2015 με τον Σαμαρά του 2010, λίγο μετά τις ανακοινώσεις του Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελλόριζο για την είσοδο της Ελλάδας στο πρώτο Μνημόνιο; Σε τίποτα! Τότε, καθιστούσε σαφές σε όλους τους τόνους πως δεν επρόκειτο να ψηφίσει τίποτε από όλα όσα «υποθηκεύουν το μέλλον της πατρίδας μας». Η συνέχεια γνωστή: «Αντώνης Σαμαράς, ναι σε όλα!».

Ακολούθησαν τα πέτρινα χρόνια των Μνημονίων και της διαβόητης ενδιάμεσης συμφωνίας. «Φοροβροχή», χαράτσια, πολιτικές θανάτου που οδήγησαν σε αυτοκτονίες, εξαθλίωση και φτώχεια. Και τώρα ο κ. Σαμαράς πλασάρεται πάλι ως αντιμνημονιακός. Κάτι δεν πάει καλά… Play ξανά στο βίντεο…

«Déjà vu…», η φράση του Νίο στο Matrix. Κάπου το έχω ξαναζήσει όλο αυτό… Και ευτυχώς η ανθρώπινη μνήμη παραμένει στην εποχή μας ευχή και κατάρα.

Επαναλαμβανόμενοι κύκλοι δηλώσεων

Όμως οι κυβιστήσεις φαίνεται πως δεν αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο του προέδρου της ΝΔ. Δείτε προσεκτικά τη ροή των γεγονότων: πριν δύο εβδομάδες ήταν η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον «Ενικό», χθες Δευτέρα ήταν η σειρά του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Και σχεδόν ταυτόχρονα η τοποθέτηση του Κώστα Λαπαβίτσα για τα «καλά της δραχμής και την ανάπτυξη εντός μερικών μηνών».

Από τη μια, υποσχέσεις για αμοιβαία έντιμο συμβιβασμό, μετά η «δημιουργική ασάφεια» και στο τέλος η δραχμή. Ο αέναα επαναλαμβανόμενος κύκλος: Τσίπρας-Βαρουφάκης-Λαπαβίτσας και ξανά Τσίπρας-Βαρουφάκης-Λαπαβίτσας… Αν και, που και που, μπαίνει σφήνα κι ο Τσακαλώτος για να αποκτάει και λίγο ενδιαφέρον η υπόθεση.

Η ψυχιατρική, ως ιατρική επιστήμη, αναγνωρίζει σοβαρές παθογένειες του ανθρώπινου νου. Η ελληνική πολιτική σκηνή διακατέχεται πλέον από επικίνδυνα σύνδρομα, που τείνουν να αναγάγουν το μη υγιές σε ομαλό και το άτακτο σε τακτικό.

Είναι, ίσως, εκείνο, που ένας ιδιαίτερα αγαπημένος φίλος το συμπυκνώνει σε δύο λέξεις και κάθε φορά που το ακούω μου φτιάχνει το κέφι, ιδίως ύστερα από «overdose των déjà vu»: «Παραψυχολογικό περαδώθιασμα…».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *