Paastel Trike, όπως λέμε «Τρόπος Ζωής»…

paastel1

Ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που τα τελευταία χρόνια ασφυκτιά υπό το βάρος της ανεργίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τους νέους. Έφτιαξαν κάτι που οι ίδιοι λένε πως δεν είναι πρωτότυπο, αν και προσωπικά εκτιμώ πως σε μια τόσο δύσκολη εποχή, όπου το ποδήλατο προσπαθεί να βρει τη θέση του στους ελληνικούς δρόμους, η προσπάθειά τους – και δη η εφευρετικότητά τους – είναι αξιοθαύμαστη.

Ο Ερμοκράτης συνάντησε τους συμπατριώτες του, Άννα Χλιούρα, Παντελή Ζάρκο και Στέλιο Πλακίδη, οι οποίοι του παρουσίασαν την εφεύρεσή τους. Και το όνομα αυτής: “Paastel Trike”.

Χρήστος Παναγόπουλος: Τι είναι το Paastel Trike;

Παντελής Ζάρκος: Πρόκειται για ένα τρίκυκλο ηλεκτρικό ποδήλατο. Έχει τους δύο τροχούς μπροστά, έχει μια άνετη θέση οδήγησης. Έχει κάθισμα, ουσιαστικά, δεν έχει την κλασσική σέλα που έχει ένα ποδήλατο. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι, παρόλο που είναι τρίκυκλο, μπορεί να πλαγιάζει κιόλας, για να μπορεί να στρίβει. Αυτό ονομάζεται tilting στην ορολογία των ποδηλατών.

Χ.Π.: Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το Paastel Trike;

Στέλιος Πλακίδης: Ουσιαστικά σκεφτόμασταν με τον Παντελή την επαγγελματική μας αποκατάσταση και διέξοδο. Βλέποντας, λοιπόν, τη διέξοδο, που έχει η χώρα μας για κάποιον που έχει τελειώσει τη σχολή μας, ότι είναι πολύ μικρή και περιορισμένη, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας. Στην αρχή, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα μεταφορικό μέσο, το οποίο να είναι φθηνό, οικονομικό δηλαδή και στην χρήση του και στη συντήρησή του και κυρίως να μπορεί κάποιος να το κυκλοφορεί όλο τον χρόνο.

Έτσι, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε δίτροχο ηλεκτρικό ποδήλατο, το κλασσικό ποδήλατο δηλαδή, απλά μετά βάλαμε την παράμετρο να μπορείς να το χρησιμοποιείς όλο τον χρόνο. Αυτό δεν γινόταν με δύο τροχούς, αναγκαστικά γιατί θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο χώρο και μια κλειστή καμπίνα, για να καλύπτει τον επιβάτη από όλες τις πλευρές, από τη βροχή και τον αέρα.

Η ιδέα του τρίκυκλου υπάρχει εδώ κι έναν αιώνα. Δεν το ανακαλύψαμε εμείς. Απλώς, υπάρχουν τα τρίκυκλα που είναι πολύ χαμηλά στο έδαφος και είναι πολλές εκείνες οι εταιρείες που φτιάχνουν τέτοια προϊόντα. Εμείς θεωρήσαμε, για την κοινή λογική, ότι όλα αυτά τα προϊόντα δεν έχουν πολλές πωλήσεις, γιατί το ύψος του αναβάτη βρίσκεται πολύ κοντά στο έδαφος. Επομένως, δεν έχεις καλή ορατότητα, ούτε σε βλέπουν τα υπόλοιπα οχήματα στο δρόμο. Αυτό είναι πρόβλημα και εξαιρετικά επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα του ποδηλάτη. Οπότε, αυτομάτως, όταν ανεβεί το ύψος της θέσης οδήγησης και το τρίκυκλο είναι σταθερό, δεν μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα και πρέπει να πλαγιάσει. Συνεπώς, πρέπει να ανακαλύψεις ένα σύστημα, βάσει του οποίου το όχημα να μπορεί να στρίψει στις μεγάλες ταχύτητες που θα αναπτύξει και να μην πηγαίνει μόνο με 10 χλμ./ώρα.

Δείτε το βίντεο:

Χ.Π.: Πόσο χρόνο σας πήρε το Paastel Trike, μέχρι ότου να υλοποιηθεί; Έχετε καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας; Πόσο εύχρηστο είναι το Paastel Trike για τις καθημερινές μετακινήσεις;

Σ.Π.: Το σύστημα αυτό μας πήρε περίπου έναν χρόνο έως ότου να τελειοποιηθεί και είναι καθαρά δικός μας, τόσο ο σχεδιασμός όσο και η υλοποίηση. Είμαστε στη διαδικασία για τα σχέδια στον ΟΒΙ, τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και συνεχίζουμε.

Π.Ζ.: Αυτή ήταν ουσιαστικά και η ιδέα: να μπορείς, δηλαδή να το χρησιμοποιείς και μέσα στην πόλη, όλο τον χρόνο. Θεωρούμε ότι είναι αρκετά χρήσιμο. Είναι ευέλικτο, έχει μεγάλη αυτονομία, η μπαταρία του σου δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψεις για έως και 50 χιλιόμετρα.

Σ.Π.: Μπορείς να μεταφέρεις πράγματα…

Π.Ζ.: Ναι, έχει βάσεις και υποδοχές, για να μεταφέρεις την τσάντα σου, τον υπολογιστή σου, βιβλία. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο όχημα προσωπικής μετακίνησης που μπορεί να μεταφέρει άνετα ένα άτομο.

Σ.Π.: Ό,τι ισχύει για το ποδήλατο, ισχύει και για το Paastel Trike. Είναι ένα κανονικό ποδήλατο. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ποδηλατολωρίδες, αφού το άνοιγμα των τροχών του είναι μόλις 90 εκατοστά.

1231653_10200854029733253_1940557744_n

Χ.Π.: Πώς βλέπετε την καινοτομία και το νεανικό επιχειρείν στην Ελλάδα, με αφορμή το γεγονός ότι ξεκινήσατε αυτό το φιλόδοξο project του Paastel Trike;

Άννα Χλιούρα: Εγώ, πάντως, περιμένω πώς και πώς το δικό μου, για να μεταβαίνω στο κέντρο, γιατί δεν την παλεύω άλλο εδώ πέρα… (γέλια). Γενικά, πιστεύω πως είναι βολικό και γενικότερα βλέπουμε ότι αρχίζουν πολλά καινούργια projects, φιλόδοξα, με νέα άτομα που έχουν ιδέες, κυρίως στον τομέα της Τεχνολογίας, της ηλεκτρονικής και των web εφαρμογών. Στο δικό μας τομέα υπάρχουν ανάλογα εγχειρήματα, περιορισμένα βέβαια, αλλά όσο πάνε γίνονται και περισσότερα και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο. Σε συζητήσεις που κάνουμε με ανθρώπους του χώρου μας και δη στη Θεσσαλονίκη, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας, βλέπουμε ότι δραστηριοποιούνται σε νέα πράγματα νέοι άνθρωποι, οι οποίοι πριν από κάμποσα χρόνια δεν θα επέλεγαν αυτό το δρόμο, το δύσκολο, να σκεφτούν και να δημιουργήσουν κάτι δικό τους.

Χ.Π.: Δημιουργήσατε ένα τρίκυκλο όχημα, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα κοινό ποδήλατο. Σε αυτή σας την προσπάθεια είχατε συμπαραστάτες; Ενδιαφέρθηκε κάποιος φορέας, είτε ιδιωτικός είτε δημόσιος, για να σας συνδράμει, να σας υποστηρίξει οικονομικά;

Α.Χ.: Όχι, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάτι τέτοιο. Κυρίως οι άμεσα σχετιζόμενοι με αυτό, είμαστε αυτοί που το στηρίζουμε και το αγαπάμε πραγματικά και θέλουμε να το βοηθήσουμε να εξελιχθεί και να πραγματοποιηθεί.

paastel2

Χ.Π.: Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας σχετικά με το Paastel Trike;

Α.Χ.: Θα πρέπει να σου πούμε ότι εδώ και λίγο διάστημα έχουμε συστήσει εταιρεία. Ολοκληρώσαμε πλέον τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και μπαίνουμε σε ρυθμό, δηλαδή φτιάχνουμε τον χώρο μας και σιγά-σιγά θα μπούμε και στην παραγωγή και θα αρχίσουμε να το προβάλλουμε.

Σ.Π.: Περιορισμένη, βεβαίως, παραγωγή, όχι μαζική…

Α.Χ.: Είμαστε της φιλοσοφίας custom-made, βιοτεχνίας, όχι μαζική παραγωγή, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε και τεράστια επένδυση. Κυρίως προχωράμε, έτσι όπως είχαμε ξεκινήσει, βήμα προς βήμα, για να δούμε πώς θα πάει. Είμαστε, βέβαια, ανοικτοί σε διάφορα fundings, τα οποία υπάρχουν στο Διαδίκτυο και λειτουργούν σε αυτό πλαίσιο, θέλοντας να προωθήσουν τέτοια εγχειρήματα και ιδέες.

Χ.Π.: Πού μπορούμε να σας αναζητήσουμε;

Α.Χ.: Στη σελίδα μας στο Facebook αλλά και στο νέο μας ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο, μπορείτε να το βρείτε στη διεύθυνση www.paasteltrike.com.

Χρήσιμοι υπερσύνδεσμοι (hyperlinks):

www.paasteltrike.com

Paastel Trike on Faceboook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *