Η άλλη οπτική στο native advertising

native-advertising-how

Το αποκαλούμενο «native advertising», η διαφημιστική προβολή προϊόντων, υπηρεσιών και εταιρειών (brands) μέσα από περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, διαδραματίζει στο εξής καταλυτικό ρόλο στην επιβίωση των ψηφιακών μέσων. Ωστόσο οι online εκδότες προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν πώς θα υλοποιήσουν μια τέτοια διαφημιστική στρατηγική στα sites τους.

Ενδεικτικά, κάποιοι από αυτούς έχουν αναπτύξει ιδιόκτητα διαφημιστικά σχήματα, κομμένα και ραμμένα για τις ανάγκες του εκάστοτε ιστοτόπου, ενώ άλλοι προτίμησαν να δημιουργήσουν και να δημοσιεύσουν περιεχόμενο, το οποίο σχετίζεται με τα ενδιαφέροντα των πελατών του διαφημιζόμενου.

Η About.com προσεγγίζει, ωστόσο, το “native” κάπως διαφορετικά. Αντί της δημιουργίας νέων διαφημιστικών ‘κασέ’ για το site ή της προσάρτησης της φράσης «χρηματοδοτείται από…» στον υπέρτιτλο ενός άρθρου, ο εκδότης άρχισε να «σπάει» τα άρθρα, βάζοντας περιεχόμενο του διαφημιζόμενου μεταξύ των παραγράφων. Επιπρόσθετα, η μορφή του περιεχομένου ποικίλλει βάσει των αναγκών του διαφημιζόμενου, όπως επισημαίνει η About.com, καθιστώντας το native στον εκάστοτε διαφημιζόμενο, κατά μία έννοια. Πρόκειται για μια τελείως διαφορετική προσέγγιση από την απλή τοποθέτηση ενός banner ή διαφημιστικού βίντεο μεταξύ των παραγράφων.

Για παράδειγμα, η εταιρεία υποδημάτων Merrell τρέχει αυτό το διάστημα μια χορηγία για την κατηγορία “Πεζοπορία” του ιστοτόπου της About.com. Πέρα από τα διαφημιστικά banners στις σελίδες του, η χορηγία περιλαμβάνει περιεχόμενο κειμένου και εικόνας τοποθετημένο απευθείας μεταξύ των παραγράφων. Έπειτα από περίπου 100 λέξεις δημοσιογραφικού περιεχομένου, εμφανίζεται η διαφήμιση της Merrell, έτοιμη να βοηθήσει τους χρήστες, ώστε να βρουν τα κατάλληλα παπούτσια για πεζοπορία σε ορεινές περιοχές (δείτε παρακάτω). Τα εν λόγω άρθρα δεν αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της Merrell, αλλά οι native διαφημίσεις έχουν μια αναφορά που γράφει «Παρουσιάζεται από τη Merrell».

Merrell_native

«Θέλαμε να δούμε πόσο καλά μπορούσε να δουλέψει αυτό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της About.com, Neil Vogel, ο οποίος πρόσφατα επέβλεψε την επανασχεδίαση ολόκληρου του site της εταιρείας. «Για τη Merrell αυτό, στην πραγματικότητα, είναι μια δεύτερη αγορά. Δούλεψε τόσο καλά την πρώτη φορά, που οι πελάτες ξαναγύρισαν», πρόσθεσε ο Vogel.

Η Merrell συμφωνεί με αυτή την οπτική. Η εταιρεία επενδύει στο εξής πιο σοβαρά στην εκπόνηση στρατηγικών ψηφιακού marketing, οι οποίες είναι ικανές να παράγουν μια πιο «οργανική, μη εξαναγκασμένη εμπειρία για τον καταναλωτή», όπως τονίζει ο πρόεδρος της εταιρείας, Gene McCarthy.

«Η συνεργασία μας με τη native διαφημιστική καμπάνια της About.com είναι ένα παράδειγμα αυτής της στρατηγικής και αποδεικνύεται ότι εμπλέκεται σε ένα υψηλό επίπεδο με τους καταναλωτές, που δηλώνουν πρόθυμοι να κάνουν κλικ σε native διαφημίσεις. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί τόσο το brand της Merrell όσο και το ψηφιακό μας περιεχόμενό μας να γίνουν ευρέως γνωστότερα σε περισσότερο κόσμο», λέει ο McCarthy.

Εν κατακλείδι, τοποθετώντας διαφημίσεις περιεχομένου στα κενά μεταξύ των παραγράφων ενός άρθρου και μορφοποιώντας με ένα στιλ παρόμοιο ως προς το δημοσιογραφικό περιεχόμενο, οι χρήστες της About.com είναι πιο πιθανόν να ασχοληθούν μαζί τους, κάνοντας κλικ, δεδομένης και αυτής καθαυτής της φύσης του site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *