Κρίταμος, ο θαυματουργός

kritamos2

Οι αρχαίοι Έλληνες τον αποκαλούσαν «κριθμό», επειδή οι σπόροι του μοιάζουν πολύ με αυτούς του κριθαριού.  Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος τον προτιμούσαν καθώς περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες. Σε κάθε περίπτωση, ο κρίταμος (crithmum maritimum η επιστημονική ονομασία του στη Βοτανική) αποτελεί ένα πραγματικό δώρο της φύσης για τον άνθρωπο.

Ευδοκιμεί στις ακτογραμμές της Μεσογείου. Τον συναντάμε στη Γαλλία με την ονομασία “Herbe de Saint-Pierre” (σ.σ. «Βότανο του Αγίου Πέτρου»), στην Ιταλία ως “finocchio del mare”, αλλά πατρίδα του στην Ελλάδα θεωρείται η νότια Κρήτη και συγκεκριμένα η Παλαιόχωρα του νομού Χανίων. Τον βρίσκουμε πάνω στα βράχια, όπου υπάρχει λίγη άμμος, αντέχοντας τη δύναμη του ανέμου που το χτυπά με μανία, ποτιζόμενο με την αλμύρα της θάλασσας. Συλλέγεται κυρίως όταν είναι φρέσκος, δηλαδή τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ μπορεί να διατηρηθεί κατά το υπόλοιπο διάστημα σε άλμη.

Ιατρική

Ο κρίταμος αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας κατά την αρχαιότητα, κυρίως λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Απαντάται στη μυθολογία και κυρίως στην ιστορία του Προμηθέα, ενώ εκτενείς αναφορές εμπεριέχονται για αυτόν και στην Ιατρική του Ιπποκράτη.

Οι επιστήμονες τον έχουν χαρακτηρίσει τον κρίταμο ως την τροφή του μέλλοντος, αφού αποτελεί μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή βιταμίνης C.

Γαστρονομία

Οι σύγχρονοι μετρ της γαστρονομίας τον χαρακτηρίζουν ως έναν «απαράμιλλο θησαυρό γεύσης», μιας και είναι πλούσιος σε αρώματα, παρουσιάζοντας μια γευστική πολυπλοκότητα, όταν οι σπόροι του «σκάνε» στον ουρανίσκο, προκαλώντας μια δυνατή γαστρονομική διέγερση.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνοδευτικό με την τσικουδιά ή ποτών με βάση το γλυκάνισο, όπως το ούζο. Αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη σε λαχανικά, ιδίως στην πατατοσαλάτα και την ντοματοσαλάτα, στις οποίες και δίνει μοναδική γεύση.

Βραβευμένος και στην Ευρώπη

Στα μέσα Μαρτίου του 2013, ο κρίταμος της Παλαιόχωρας απέσπασε το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο κατά τη διάρκεια της ετήσιας έκθεσης αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Plauen της Γερμανίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *