Πάροχοι κινητής τηλεφωνίας vs. Google: Η Μητέρα των Μαχών για τη Διαφήμιση

Google-EU-2

Το σχέδιο – το οποίο θα ήταν καταστροφικό για τις εταιρείες που βασίζονται στη διαφήμιση – δεν περιορίζεται σε ένα και μόνον ευρωπαϊκό δίκτυο. Ο προφανής σκοπός του είναι να «σπάσει» το μονοπώλιο της Google στη διαφήμιση.

Ρεπορτάζ των Financial Times που δημοσιεύεται την Παρασκευή αναφέρει ότι τα ευρωπαϊκά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ετοιμάζονται να μπλοκάρουν τις διαφημίσεις στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το συντάκτη του άρθρου, ο οποίος επικαλείται ανώνυμες πηγές, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας έχουν εγκαταστήσει λογισμικό μπλοκαρίσματος διαφημίσεων της ισραηλινής εταιρείας Shine στα κέντρα δεδομένων τους, με σκοπό να μπλοκάρουν τις διαφημίσεις σε ιστοσελίδες και web εφαρμογές, αλλά όχι στα κοινωνικά δίκτυα.

Το σχέδιο – το οποίο θα ήταν καταστροφικό για τις εταιρείες που βασίζονται στη διαφήμιση – δεν περιορίζεται σε ένα και μόνον ευρωπαϊκό δίκτυο. Ο προφανής σκοπός του είναι να «σπάσει» το μονοπώλιο της Google στη διαφήμιση.

Το ρεπορτάζ του FT σημειώνει πως «ένα διευθυντικό στέλεχος ευρωπαϊκού παρόχου κινητής τηλεφωνίας επιβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και αρκετοί συνάδελφοί του σχεδιάζουν να ξεκινήσουν το μπλοκάρισμα των διαφημίσεων από φέτος».

Ωστόσο, οι εταιρείες σκέφτονται να θέσουν σε εφαρμογή το συγκεκριμένο σχέδιο συνολικά σε όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που ένας πάροχος προσπαθεί να μπλοκάρει διαφημίσεις μέσω Διαδικτύου.

Το 2013 ο γαλλικός πάροχος διαδικτυακών υπηρεσιών «Free», μπλοκάρισε τις διαφημίσεις σε μια από τις ενημερώσεις λογισμικού του διακομιστή της, αλλά αναγκάστηκε εν τέλει να άρει τον αποκλεισμό ύστερα από παρέμβαση της κυβέρνησης. Παράλληλα, στις ΗΠΑ, ορισμένοι πάροχοι επιχείρησαν να προσθέσουν επιπλέον διαφήμιση στα δίκτυά τους, γεγονός που επίσης έτυχε σφοδρής αντίδρασης και αντιπαράθεσης. Κι ενώ τα ευρωπαϊκά δίκτυα ενδέχεται να θέσουν υπό δοκιμή το συγκεκριμένο λογισμικό, τελικά φαίνεται μάλλον απίθανο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τους επιτρέψει να μπλοκάρουν μέρη των σελίδων τους στον Ιστό, με σκοπό το προσωπικό τους όφελος.

Σε τελευταία ανάλυση πρόκειται για ένα πρόβλημα διαδικτυακής ουδετερότητας, το οποίο θα μπορούσε να λάβει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο, εφόσον δεν βρεθεί τρόπος να σταματήσει.

Οι καταναλωτές είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιούν λογισμικό για το μπλοκάρισμα των διαφημίσεων στους υπολογιστές τους. Ωστόσο ένας πάροχος δεν θα έπρεπε ποτέ να αποφασίζει τι θα πρέπει να φαίνεται και τι όχι σε επίπεδο δικτύου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *