Κάντο όπως… ο χαμαιλέοντας!

Colored-Chameleon

Ποιος λέει πως μόνον ο Χάρι Πότερ μπορεί να γίνεται αόρατος χάρη στον ειδικό μανδύα του; Μια νέα επιστημονική ανακάλυψη από ερευνητές του Πανεπιστημίου στο Μίσιγκαν των Η.Π.Α. επιχειρεί να δώσει νέο νόημα σε αυτό που ονομάζεται «καμουφλάζ».

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επιστήμονες κατάφεραν να εφαρμόσουν μια τεχνική, βάσει της οποίας μπορούν να αλλάζουν κατά το δοκούν το χρώμα μιας κρυσταλλικής δομής, επηρεάζοντας τα σωματίδιά της με υπεριώδη ακτινοβολία. Πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία έχει τη δυνατότητα απόκρυψης.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η μέθοδος θυμίζει λίγο την τεχνική του χαμαιλέοντα: τα χρώματα της κρυσταλλικής δομής βασίζονται στο κενό που υπάρχει μεταξύ των σωματιδίων της. Αυτό το κενό ή η έλλειψή του αποφασίζει τι φως θα απορροφάται κάθε φορά από τους κρυστάλλους και τι θα αντανακλάται. Με γνώμονα αυτή τη γνώση, οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν πως αν κατόρθωναν να ελέγξουν αυτό το κενό μεταξύ των σωματιδίων, θα μπορούσαν να αλλάξουν το χρώμα των κρυστάλλων.

Δείτε το βίντεο:

Πώς γίνεται;

Η αλλαγή στα χρώματα συμβαίνει χάρη σε μια χημική αντίδραση που ενεργοποιείται μέσω του υπεριώδους φωτός. Μικροσωματίδια με λάτεξ που έχουν εμβαπτισθεί σε υγρό κηροζίνης σε συνδυασμό με ένα μεταλλικό φύλλο φτιαγμένο από οξείδιο κασσιτερικού ινδίου (ένα διαφανές στερεό διάλυμα) τοποθετούνται στον πυθμένα μιας δεξαμενής. Όταν το φως πέφτει πάνω στα μικροσωματίδια, δημιουργεί ένα ρεύμα ιόντων. Εάν το ρεύμα είναι αρνητικά φορτισμένο, τα σωματίδια έλκονται από τη φωτισμένη περιοχή.

Ωστόσο, εάν συμβαίνει το αντίθετο (είναι θετικά φορτισμένο), τότε θα απωθούνται από τη φωτισμένη περιοχή δημιουργώντας ένα σχήμα αρνητικού χώρου. Με την απουσία του φωτός, τα σωματίδια απλώς θα έλιωναν μέσα στο διάλυμα.

«Μπορούμε να φωτίσουμε μια συγκεκριμένη περιοχή και τα σωματίδια να δημιουργήσουν μια κρυσταλλική περιοχή, όπου συγκεντρώνονται όλα μαζί και δημιουργούν μια κρυσταλλική δομή», λέει ο υποψήφιος διδάκτορας και χημικός μηχανικός, Γιούνγκρι Κιμ, ο οποίος ηγείται των ερευνών.

Η ανακάλυψη αυτού του φαινομένου σίγουρα έχει ξεκάθαρα οφέλη σε ό,τι αφορά τις τεχνικές του καμουφλάζ, αλλά θα μπορούσε να βρει κι άλλες εφαρμογές. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για συσκευές όπως ηλεκτρονικούς αναγνώστες (e-readers) ή πίνακες ή οθόνες που αλλάζουν διαρκώς αυτό που απεικονίζεται σε αυτές.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου στο Μίσιγκαν δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Nature Communications.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *