Ο πόλεμος του γιαουρτιού

yoghurt

Η Ελλάδα έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές σε θέση απολογούμενου προκειμένου να προστατεύσει τοπικά προϊόντα της, όπως το ούζο, η φέτα ακόμη και το ελαιόλαδό της. Τις τελευταίες, ωστόσο, εβδομάδες μια νέα σύρραξη φαίνεται ότι σοβεί στον ορίζοντα των «Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης» (Π.Ο.Π.), με επίκεντρο το γιαούρτι.

Η ιστορία ξεκινά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ένας Τούρκος επιχειρηματίας, ο Χαμντί Ουλουκάγια, ο οποίος διατηρεί τη γαλακτοβιομηχανία “Chobani”, εμφανίζεται να καρπώνεται όλα τα οφέλη που απορρέουν από την ονομασία «Ελληνικό Γιαούρτι», βαφτίζοντας γαλακτοκομικό προϊόν της εταιρείας του ως “Greek Yoghurt”.

Μια επιτυχημένη startup με όπλο μια ελληνική ονομασία

ulukaya

Ο ιδιοκτήτης της γαλακτοβιομηχανίας "Chobani", Χαμντί Ουλουκάγια

Στις αρχές Οκτωβρίου, η εταιρεία του Ουλουκάγια φιγουράριζε, μάλιστα, μέσω αφιερώματος του περιοδικού, Harvard Business Review, ως μια startup επιχείρηση-πρότυπο, αφού ο ίδιος κατόρθωσε να μετατρέψει ένα παλιό εργοστάσιο γιαουρτιού στη βόρεια πλευρά της Νέας Υόρκης σε μια εξαιρετικά κερδοφόρα επένδυση, χωρίς εξωτερικούς επενδυτές, με την αξία της να τιμάται σήμερα σε περίπου 1 δις δολάρια.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Ουλουκάγια, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, έδωσε τη Δευτέρα το ποσό των 1,5 εκατ. Δολαρίων στο Πανεπιστήμιο Cornell, ενισχύοντας σχετική ερευνητική καμπάνια του ιδρύματος για την καινοτομία στη βιομηχανία γαλακτοκομικών και τροφίμων.

Ό,τι λάμπει, δεν είναι χρυσός

Ωστόσο, στις 15 Σεπτεμβρίου η εταιρεία του κατά τα άλλα επιτυχημένου Τούρκου επιχειρηματία κατάφερε ούτε λίγο ούτε πολύ να στείλει κυριολεκτικά στο νοσοκομείο αρκετούς πολίτες, καθώς σε μεγάλη παρτίδα γαλακτοκομικού προϊόντος, το οποίο ο ίδιος έχει βαφτίσει ως “Greek Yoghurt” (σ.σ. Ελληνικό Γιαούρτι), βρέθηκε επιβλαβής μύκητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), συνολικά 170 άνθρωποι προέβησαν σε έγγραφες καταγγελίες για το προϊόν καθώς όλοι τους αρρώστησαν μετά την κατανάλωσή του, σύμφωνα με τον ιστότοπο topnews.us.

Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν από ιδιώτες στην Αριζόνα, το Ντέλαγουερ, τη Νέα Υόρκη, το Οχάιο, την Πενσιλβάνια, την Καλιφόρνια, και τη Φλόριντα. Η FDA εξανάγκασε τον Ουλουκάγια να αποσύρει άμεσα την παρτίδα του γιαουρτιού, όμως το κακό είχε ήδη γίνει.

Δυσφήμιση, εκμετάλλευση και μια αντίδραση

Η είδηση για το μουχλιασμένο γιαούρτι έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, επαναφέροντας επί τάπητος ένα πολύ σοβαρό θέμα, την πιστοποίηση και την προστασία των ελληνικών προϊόντων. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως ο ιδιοκτήτης της εταιρείας εκμεταλλεύτηκε προς ίδιον όφελος το νομικό κενό που υπάρχει μέχρι στιγμής και αφορά στη μη κατοχύρωση από πλευράς ελληνικού κράτους της ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» ως Π.Ο.Π.

Επομένως, η δυσφήμιση που προκλήθηκε, εν προκειμένω, στο ελληνικό γιαούρτι δεν είναι απλά και μόνον το αποτέλεσμα της παράνομης «βάφτισης» ενός γαλακτοκομικού προϊόντος που παράγεται από εταιρεία τουρκικών συμφερόντων. Είναι και απότοκο της αβελτηρίας, με την οποία η Πολιτεία επανειλημμένα είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν τέτοιου είδους φαινόμενα, καθώς εμφανιζόταν απολύτως διστακτική στο να καθορίσει ένα σαφές και ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία των εγχώριων προϊόντων.

Ωστόσο, φαίνεται πως το Υπουργείο  Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αποφάσισε να δώσει επιτέλους ένα τέλος σε αυτά τα φαινόμενα.  Έστω και καθυστερημένα, στις 3 Οκτωβρίου οι αρμόδιες πολιτικές υπηρεσίες εξουσιοδότησαν την Επιτροπή Ελληνικού Σήματος να θέσει σε δημόσια διαβούλευση τον κανονισμό ελέγχου και απονομής ελληνικού σήματος που αφορά στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Καταληκτική ημερομηνία διαβούλευσης ορίστηκε η 25η Οκτωβρίου 2013.

Παράλληλα, με τον υπό διαβούλευση κανονισμό ορίζεται ως Φορέας Απονομής και Ελέγχου του Σήματος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ)» και καθορίζονται με λεπτομέρεια όλες οι ειδικότερες προϋποθέσεις για την απονομή και τη χρήση του ελληνικού σήματος στα σχετικά προϊόντα. Το σήμα θα ταυτοποιεί την ελληνική προέλευση προϊόντων και υπηρεσιών διαφόρων κατηγοριών.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες εξελίξεις που θα προκύψουν από τη θέσπιση αυτού του νέου κανονισμού, δημιουργούν τη βάση για τη θωράκιση του ελληνικού γιαουρτιού ως Π.Ο.Π., γεγονός που θα αποτρέψει μελλοντικά οποιαδήποτε εκμετάλλευση και καπήλευση της ονομασίας αυτής.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Harvard Business Review

Topnews.us

Το πλήρες κείμενο του κανονισμού για την απονομή και την χρήση του ελληνικού σήματος στα γαλακτοκομικά είδη θα το βρείτε εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *