Ελληνικό πανεπιστήμιο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης

n_54862_4

Η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης εμφανίζεται έτοιμη να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση ενός νέου ιδιωτικού πανεπιστημίου, όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσίευσε το Σάββατο η τουρκική εφημερίδα "Hürriyet".

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πανεπιστήμιο θα διδάσκει στην τουρκική, την ελληνική αλλά και την αγγλική γλώσσα και θα έχει τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας και Λογοτεχνίας, Ιατρικής αλλά και Διεθνούς Δικαίου. Το νέο αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες του στο κτήριο του Ελληνικού Γυμνασίου Merkez, στο προάστιο Beyoğlu, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Το σχέδιο για την ίδρυση του εκπαιδευτικού ιδρύματος αναθερμάνθηκε για πρώτη φορά μετά το 2011, όταν το τουρκικό κράτος έθεσε σε εφαρμογή ένα ψήφισμα ιστορικής σημασίας, βάσει του οποίου επιστρέφονται περιουσίες που είχαν κατασχεθεί από τις μειονότητες πριν από 75 χρόνια.

Υποστήριξη και από τον πνευματικό κόσμο της Τουρκίας

Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Yeni Yüzyıl και καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Υγείας, Ersi Abacı Kalfaoğlu, επισήμανε πως η ελληνική κοινότητα συζήτησε τότε όλα όσα έπρεπε να γίνουν με το ίδρυμα και το γυμνάσιο και εξελέγη ως επικεφαλής του πανεπιστημίου.

Μάλιστα, όπως τονίζει η Hürriyet, υπήρξε μεγάλη υποστήριξη τόσο εντός όσο και εκτός της ελληνικής κοινότητας. Η Kalfaoğlu τόνισε ότι ακόμη και το Ανώτερο Συμβούλιο Εκπαίδευσης της Τουρκίας (YÖK) συνέδραμε σημαντικά. Τώρα, αν και υπάρχουν ορισμένα διαδικαστικά προβλήματα, όπως η απουσία ενός κανονιστικού πλαισίου, το οποίο θα επιτρέπει την χρήση του κτηρίου στο Γυμνάσιο Merkez να χρησιμοποιηθεί ως πανεπιστήμιο, όλα φαίνεται ότι θα τακτοποιηθούν άμεσα, αφού και το Γενικό Διευθυντήριο Ιδρυμάτων βοηθά επίσης στο να βρεθεί λύση.

"Πρόκειται για το σχέδιο ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος", δήλωσε η Πρύτανης, συμπληρώνοντας ότι "θα χρησιμεύσει άμεσα στην χώρα. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην ελληνοτουρκική φιλία, από την πλευρά της Επιστήμης".

Αλλά και ο εκπρόσωπος των μειονοτήτων στο Γενικό Διευθυντήριο Ιδρυμάτων, Λάκης Βίγκας, δήλωσε ότι το σχέδιο πρέπει να υποστηριχθεί. "Η ανάπτυξη των μειονοτικών κοινοτήτων εξυπηρετεί την ίδια την ανάπτυξη του ιδεώδους της δημοκρατίας στην Τουρκία και δείχνει την αρμονία που υπάρχει στην κοινότητα με την κοσμοπολίτικη δομή. Υπό αυτή την έννοια, προσπαθώ  κι εγώ με τη σειρά μου να συμβάλω σε οποιοδήποτε σχέδιο. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος, ώστε να αναπτύξουμε μια νέα και ισότιμη κοινότητα", είπε.

Πηγή: Hürriyet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *