Δέκα χρόνια Ψηφιακό Πλανητάριο

idryma_evgenidio

Την πρώτη δεκαετία της λειτουργίας του γιορτάζει σήμερα το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, που είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ψηφιακό πλανητάριο σε Ευρώπη και Αμερική. Γι' αυτόν τον λόγο, το Πλανητάριο προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια ειδική εκδήλωση-παρουσίαση της νέας επετειακής ψηφιακής παράστασης με τίτλο «Στα Μονοπάτια των Άστρων». Έτσι, σήμερα θα πραγματοποιηθούν τέσσερις παραστάσεις (ώρες 18:00, 19:15, 20:15 και 21:15) με ελεύθερη είσοδο.

Αυτά τα δέκα χρόνια, το Πλανητάριο έχει υπάρξει το πιο πολυσύχναστο αξιοθέατο της Αθήνας μετά την Ακρόπολη, με 3,5 εκατ. θεατές μέχρι σήμερα. Στον τεράστιο ημισφαιρικό θόλο του, που καταλαμβάνει μια έκταση 950 τ.μ. (όσο δυόμισι γήπεδα του μπάσκετ) και έχει διάμετρο 25 μέτρα, έχουν προβληθεί συνολικά περισσότερες από 20 σαραντάλεπτες ψηφιακές παραγωγές του Ιδρύματος Ευγενίδου, καθώς και πολλές ταινίες θόλου τύπου ΙΜΑΧ, συνήθως γύρω από επιστημονικά θέματα.

Εξ αρχής, το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου παρέμεινε πιστό στον σκοπό που έθεσε με την διαθήκη του, το 1954, ο εθνικός ευεργέτης Ευγένιος Ευγενίδης, δηλαδή «την προαγωγή της επιστημονικής, τεχνολογικής και τεχνικής εκπαίδευσης των νέων της Ελλάδας, καθώς και στην προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στο ευρύτερο κοινό». Αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια και χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση όλα αυτά τα χρόνια, διοργανώνει παράλληλα διάφορες επιμορφωτικές εκδηλώσεις και διαλέξεις, με στόχο να φέρει την επιστημονική γνώση κοντά κυρίως στους νέους ανθρώπους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *