«Αυτοί που σπάνε πρώτοι τα φράγματα είναι και αυτοί που τραυματίζονται πρώτοι»

"Είναι αναγκαία η υπέρβαση του καθενός μας, για να εγγυηθούμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.", λέει με πείσμα η Ελένη Αντωνιάδου

"Είναι αναγκαία η υπέρβαση του καθενός μας, για να εγγυηθούμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.", λέει με πείσμα η Ελένη Αντωνιάδου.

Συνέντευξη στον Χρήστο Θ. Παναγόπουλο

Βραβεύτηκε ως η «Γυναίκα της Χρονιάς 2013», σύμφωνα με την κριτική επιτροπή της διοργάνωσης «FDM Everywoman in Technolgy Awards». Παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επιστήμη της, με γνώμονα και επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο. Αν και η ζωή της μοιράζεται ανάμεσα στο Σικάγο και τη Σίλικον Βάλεϊ, δεν κρύβει καθόλου τη νοσταλγία της για την Ελλάδα Η Ελένη Αντωνιάδου, μιλά στον “Ερμοκράτη”, για το έργο της στην αναγεννητική ιατρική, την παρουσία της στη NASA, αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια.

- Ασχολείσαι ενεργά με την αναγεννητική ιατρική και τη νανοτεχνολογία. Πώς εκτιμάς ότι επηρεάζουν οι δύο αυτές επιστήμες τον κόσμο μας;

Η αναγεννητική ιατρική και η νανοτεχνολογία είναι δύο επιστήμες που μπορούν να υπερβούν συνθετικά τα φράγματα που προτάσσουν ανίατες ασθένειες και να δημιουργήσουν εναλλακτικές θεραπευτικές οδούς για την μεταμόσχευση βιο-τεχνητών ιστών και οργάνων.

Η επιρροή των πεδίων αυτών στην ιατρική και την φαρμακευτική είναι καθοριστική, καθώς πλέον υφίσταται η δυνατότητα μελέτης της φαρμακοδυναμικής ουσιών κα της παθογένειας ασθενειών χωρίς τη χρήση ζωικών μοντέλων αλλά μέσω βιοτεχνητών ιστών που καλλιεργούνται από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα.

Η αναγεννητική ιατρική και η νανο-ιατρική δεν είναι φυσικά πανάκεια για όλες τις ασθένειες, όμως θα μπορέσουν να προσφέρουν πολύ πιο στοχευμένες θεραπείες με αυξημένη εξειδίκευση και αποτελεσματικότητα. Σημαντική πρόοδος σημειώνεται επίσης στον χώρο της χημειοθεραπείας με την χρήση βλαστοκυττάρων ως εξειδικευμένων μεταφορέων φαρμάκων.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να εκλείψει η λογική του να κόβεις ολόκληρο δάσος για να ξεφορτωθείς ένα ξερό δέντρο (δηλαδή να καταστρέφονται υγιείς ιστοί και κύτταρα ως θεραπευτική παρενέργεια). Ευελπιστώ ότι η συνεισφορά της αναγεννητικής ιατρικής στην κλινική πράξη θα μειώσει δραματικά τον χρόνο αναμονής για τη λήψη μοσχευμάτων, θα δημιουργήσει νέα μοντέλα και πρωτόκολλα ιατρικής έρευνας και θα αυξήσει την ποιότητα ζωής όλων μας αλλάζοντας την ιατρική επιστήμη όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

antoniadouu

- Πώς επηρέασε την καριέρα σου η συμμετοχή σου στη NASA αλλά και στην εταιρεία Transplants Without Donors LLC; 

Σε προσωπικό επίπεδο ήταν όνειρο ζωής τόσο το να εργαστώ στη ΝΑSA ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες του πλανήτη όσο και να δημιουργήσω έναν φορέα που θα μεταφέρει την εργαστηριακή έρευνα στην κλινική πράξη.

Ο ακαδημαϊκός και επιχειρηματικός κόσμος είναι σκληρά ανταγωνιστικός και αδίστακτος και κατ’ επέκταση χρειάστηκε να επιστρατεύσω όλη μου την αντοχή και την αποφασιστικότητα για να υπερβώ τα εμπόδια. Άλλωστε, αυτοί που σπάνε πρώτοι τα φράγματα είναι και αυτοί που τραυματίζονται πρώτοι.

- Σε μια πρόσφατη συνέντευξή σου είχες πει ότι το επίκεντρο του ενδιαφέροντός σου είναι ο άνθρωπος και κύριο μέλημά σου η επούλωση του ανθρώπινου πόνου. Πόσο δύσκολο είναι εντέλει για έναν επιστήμονα να παραμείνει πιστός σε αυτή την αρχή;   

Δυστυχώς είναι δύσκολο, όσο δύσκολο είναι για τον κάθε άνθρωπο στην σημερινή κοινωνία να παραμείνει πιστός και ειλικρινής στα πιστεύω του και τις αρχές του. Προσπαθώ να υπενθυμίζω στον εαυτό μου κάθε φορά που η δυναμική των συσχετισμών και τα ετερόκλητα συμφέροντα με επηρεάζουν πως είναι αναγκαία η υπέρβαση του καθενός μας για να εγγυηθούμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

- Πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεσαι μακριά από την χώρα που γεννήθηκες; 

Η δύναμη της νοσταλγίας με υπερβαίνει πολλές φορές, όμως την Ελλάδα και τους ανθρώπους που αγαπώ τους κουβαλάω μέσα μου.

- Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου και ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις εδώ στην Ελλάδα;

Τα επόμενά μου σχέδια είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην έρευνά μου, με την ελπίδα να βοηθηθούν ουσιαστικά ασθενείς που έχουν ανάγκη από μεταμοσχεύσεις.

Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω είναι πως σ ’αυτούς τους καιρούς της ηθικής κατάπτωσης και της οικονομικής κατάρρευσης, δεν πρέπει να αφήσουμε τους κήρυκες της καταστροφολογίας και της ισοπέδωσης των πάντων να βαφτίσουν κάθε απόπειρα αλλαγής ως αφέλεια.

Η αλλαγή στην πραγματικότητα θα επέλθει με κάθε μικρή πράξη προσφοράς από όλους μας, ο καθένας μας μπορεί να γίνει αρωγός της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον και να πρωτοστατήσει, για να το θεμελιώσουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *