Η Βοστώνη ζει τη δική της Αμφίπολη

bostonlion

Εργάτες κατεβάζουν από το Παλαιό Κυβερνείο της Βοστώνης το χρυσό λιοντάρι. Είναι θέμα χρόνου να βρεθεί ο θησαυρός που κρύβεται μέσα του. (πηγή: Getty Images)

Ιστορικοί και συντηρητές μνημείων στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθούν να βρουν τρόπο, ώστε να βγάλουν μέσα από το κεφάλι ενός αγάλματος λιονταριού μια χρονοκάψουλα, η οποία βρισκόταν κρυμμένη μέσα σε αυτό εδώ και 113 χρόνια.

Το λιοντάρι και ο μονόκερος είναι αγάλματα-ορόσημα για τη Βοστώνη, καθώς κοσμούν το παλαιό κυβερνείο της πόλης για περισσότερο από έναν αιώνα. Πρόσφατα, το λιοντάρι είχε αποκαθηλωθεί, προκειμένου να γίνουν έργα συντήρησης. Ο Robert Shure, συντηρητής μνημείων και έργων τέχνης, εκμεταλλεύτηκε αυτό το διάστημα, για να ερευνήσει μια επίμονη φήμη, ότι μια χρονοκάψουλα είχε τοποθετηθεί μέσα στο κούφιο μέρος της κεφαλής του λιονταριού το 1901. Για το σκοπό αυτό, ο Shure χρησιμοποίησε μια μικροκάμερα οπτικών ινών, την οποία κατόρθωσε να περάσει μέσα στο άγαλμα μέσω μιας οπής και τότε, βρέθηκε μπροστά σε κάτι απίστευτο: πράγματι, στο εσωτερικό της κεφαλής του αγάλματος ανακάλυψε κρυμμένο ένα μικρό χάλκινο κουτί.

Τώρα ο Shure, αντιμετωπίζει μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση: πώς θα βγάλει, δηλαδή, μέσα από το άγαλμα την χρονοκάψουλα. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, η διοίκηση των μουσείων της Βοστώνης, εκτιμά πως θα το έχει καταφέρει έως την επόμενη εβδομάδα.

Μια αληθινή ιστορία βγαλμένη σαν από σενάριο του Indiana Jones

GTY_Old_State_House_mar_140924_4x3_992

Το κτήριο του Παλαιού Κυβερνείου στη Βοστώνη των ΗΠΑ. (πηγή: Getty Images)

Εδώ και αρκετά χρόνια, υπήρχαν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι η χρονοκάψουλα ήταν αληθινή. Η διοίκηση των μουσείων της Βοστώνης αναφέρεται σε ένα άρθρο της εφημερίδας “Boston Globe”, το οποίο χρονολογείται στα 1901 και έχει τίτλο: «Το Λιοντάρι και ο Μονόκερος: Ένα χάλκινο κουτί θα τοποθετηθεί μέσα στο κεφάλι του Βασιλιά των Ζώων». Ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι η χρονοκάψουλα, η κατασκευή της οποίας είχε ολοκληρωθεί τον καιρό που γραφόταν η ιστορία, επρόκειτο να τοποθετηθεί στην κεφαλή του λιονταριού.

Το άρθρο έγραφε πως το κουτί περιείχε «δωρεές από την πολιτεία, τους αξιωματούχους της πόλης, τις καθημερινές εφημερίδες της Βοστώνης, το όνομα του δημιουργού των δύο αγαλμάτων καθώς και άλλους, στοιχεία τα οποία θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, όταν το κουτί ανοιχθεί έπειτα από πολλά χρόνια».

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ABC, η διοίκηση των μουσείων της Βοστώνης εκτιμά πως μέσα στο κουτί υπάρχουν σφραγισμένες επιστολές επιφανών κατοίκων της πόλης, αλλά και κονκάρδες από προεκλογικές καμπάνιες των τέως προέδρων των Η.Π.Α. Theodore Roosevelt και Rutherford B. Hayes.

Ωστόσο, παρά το άρθρο της Boston Globe, οι κάτοικοι της πόλης αντιμετωπίζουν ακόμη και τώρα το εύρημα του Shure με μεγάλη έκπληξη.

Όσο για τον τρόπο εξαγωγή του κουτιού από το άγαλμα, οι υπεύθυνοι συντηρητές λένε πως δεν βιάζονται και αναζητούν την καλύτερη δυνατή μέθοδο για να το επιτύχουν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το άγαλμα είναι σε πολλά σημεία του συραμμένο, οπότε θεωρείται μεγάλη η πιθανότητα να ανοίξει στα δύο με ασφάλεια και δίχως να σπάσει.

Εάν ο Shure τα καταφέρει, οι ειδικοί θα είναι σε θέση να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα από τα περιεχόμενα της χρονοκάψουλας, ενώ σκοπεύουν να δημιουργήσουν και μια μίνι-έκθεση για αυτά.

Πηγή: ABC News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *