Η εργασιακή ανασφάλεια αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος

stress and job

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσουν διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Ευρωπαίοι επιστήμονες, αφού σύμφωνα με μια νέα έρευνα που διενεργήθηκε στη Γερμανία, προκύπτει ότι ο φόβος της απόλυσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος.

Η επιστημονική μελέτη βασίστηκε στην παρατήρηση περισσοτέρων από 7.000 ενήλικές εργαζόμενους στη Γερμανία και διενεργήθηκε την περίοδο 2009-2011, κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη. Οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος καθώς επίσης και να εκφράσουν μια εκτίμηση εάν θα έχαναν τη δουλειά τους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν – το λιγότερο – σοκαριστικά: περισσότερα από εκατό νέα κρούσματα εκδήλωσης άσθματος διαγνώστηκαν μεταξύ των εργαζομένων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, το 50% των οποίων ήταν γυναίκες. Και όλα αυτά έλαβαν χώρα την ίδια ακριβώς περίοδο, κατά την οποία διεξαγόταν η σχετική επιστημονική μελέτη.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι για κάθε αύξηση κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες του στρες που σχετίζεται με την εργασία αντιστοιχούσε αντίστοιχη αύξηση κατά 24% των κρουσμάτων εκδήλωσης άσθματος. Μάλιστα, βάσει πάντοτε της έρευνας, το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 60% μεταξύ αυτών που θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό να χάσουν σύντομα τη δουλειά τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου στο Journal of Epidemiology & Community Health.

«Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν επίσης να δώσουν μια πιθανή εξήγηση στην ολοένα αυξανόμενη έξαρση των αναπνευστικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης στη Μ. Βρετανία», επισημαίνουν σε σχετικό δελτίο Τύπου οι επικεφαλής της έρευνας.

Πηγές: TIME, WMD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *