Σχετικά με τον Ερμοκράτη

Ermocratis LogoΗ Στήλη του Ερμοκράτη γεννήθηκε ως ιδέα το 1999. Αρχικά είχε τον ρόλο ενός προσωπικού ημερολογίου, μια εσωτερική ανάγκη να αποτυπωθούν στο χαρτί όλα εκείνα που συμβαίνουν γύρω μας, τους προβληματισμούς αλλά και τις ανησυχίες μας.

Το 2008 απέκτησε ηλεκτρονική – ή πιο σωστά – διαδικτυακή σάρκα και οστά, μέσα από μια σειρά κειμένων, τα οποία είχαν ως στόχο να ελέγξουν οτιδήποτε δεν συνήδε με την ορθή εφαρμογή των πραγμάτων. Το 2013 κι έπειτα από αρκετές μεταβολές, ο Ερμοκράτης αλλάζει μορφή και μετατρέπεται σε έναν κανονικό ιστοχώρο. Ο ρόλος του αλλά και οι σκοποί του δεν άλλαξαν. Απλώς, εμπλουτίστηκαν με νέο περιεχόμενο, «φρέσκιες» ιδέες που πασχίζουν να εμπνεύσουν, αφήνοντας πίσω καθετί τετριμμένο και επαναλαμβανόμενο.

Γιατί το όνομα «Ερμοκράτης»;

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, ο Ερμοκράτης υπήρξε στενός φίλος του Σωκράτη (Πλάτωνος, Κριτίας). Για τα στοιχεία της ταυτότητάς του ελάχιστα μας είναι γνωστά, μιας και ο πλατωνικός αυτός διάλογος δεν σώθηκε, παρά μόνον μερικά κομμάτια του. Στο διάλογο του «Κριτία» - ο οποίος φέρει τον υπότιτλο «Ατλαντικός» - ο Ερμοκράτης συνομιλεί με το Σωκράτη, τον Τίμαιο και τον Κριτία για τις μάχες της Αθήνας απέναντι σε μια μυθική δύναμη, την Ατλαντίδα.

Κατά μερικούς υπήρξε ένας εξαιρετικά μορφωμένος άνθρωπος, ο οποίος διατηρούσε ένα ζωηρό ενδιαφέρον για όσα συνέβαιναν γύρω του και τα κατέγραφε. Υπήρξε, κατά μία έννοια, ένας από τους πρώτους δημοσιογράφους που εμφανίστηκαν στην εποχή του.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, δημιουργήθηκε ο διαδικτυακός Ερμοκράτης. Ένας ηλεκτρονικός λειτουργός του Τύπου, πάντοτε με πίστη στις αρχές του δημοσιογραφικού λόγου αλλά και με σεβασμό απέναντι τόσο στο καθήκον αλήθειας όσο και στο δημόσιο συμφέρον.